העובד הזר שאימץ את שם משפחתי
דניאל פנה אלי עייף וחסר תקווה בחצר אגף 5 בכלא מעשיהו.
דניאל כלוא כבר חצי שנה, אבל אין לו כל כוונה לעזוב את הכלא בדרך למולדתו, פרו.
דניאל הומו. כל חזותו, צורת דיבורו הרכה, הליכותיו, כל אלה מסגירים זאת. בפרו, זה עונש מוות, הוא אומר לי, מוות חברתי בייסורים.
וחוץ מזה, בארץ מחכה לו בחוץ יוסי אהובו.
אלא שבמשרד הפנים של שנת 2003 מכחישים שקיים נוהל לבני זוג שאינם נשואים, וברור שדניאל ויוסי אינם נשואים.
באותם ימים התגלגלה שמועה שקיים נוהל שנכתב במיוחד עבור בני זוג מאותו המין. עוזרו של שר הפנים, אברהם פורז, הדליף קצה של נוהל למישהו באגודה לזכויות האזרח, שסיפר לי על דבר קיומו. הגשתי באותם ימים כמה עתירות שנושאן אחד: יחסים זוגיים ללא נישואין.
מאחר ובישראל אין אפשרות להינשא בנישואין אזרחיים, אלא רק בנישואין דתיים, הרי שיהודי יכול להינשא ליהודיה בלבד, וכך אין אפשרות להציג בפני משרד הפנים נישואין של בני זוג מעורבים.
בכל העתירות הללו, וגם בעתירה של דניאל ויוסי, טענתי כי קיים נוהל שפותר את בעיותיהם של בני זוג שאינם נשואים, אך אין באפשרותי להציגו, ואולי משרד הפנים יאות ויציג אותו.
באחת העתירות, בשלב של בקשה לצו ביניים, השופט הציג דרישה זו בפני משרד הפנים, וביקש התייחסות לטענה, שתלווה בתצהיר מאת ראש מדור אשרות במשרד הפנים.
זו היתה הסנונית. במסגרת עתירתם של עדי משה וג'וזף קיפקוריר, אף נפסק:
" על יסוד יחסים אלו הם גם מבקשים להסדיר את מעמדו של העותר, שכן קיימת אפשרות לטענתם במצב של "ידועים בציבור" להסדיר אשרה מתאימה לעותר."
"שכן קיימת אפשרות לטענתם". רק בפס"ד רוזנברג, בהמשך, נמתחה ביקורת נוקבת על ידי השופט פוגלמן, על ההסתרה המכוונת של הנוהל, הן מעינו של הציבור, והן מעיניהם של בתי המשפט השונים שדנו בנושאים אלה. עתירתו של דניאל התקבלה ובמשך כעשר שני הוא ויוסי הסדירו את המעמד במשרד הפנים, שנה אחר שנה, עד שדניאל קיבל אזרחות.
ביום בו דניאל קיבל דרכון ישראלי הוא התקשר אלי נרגש וסיפר לי שלכבוד אירוע כה מרגש בחייו, הוא החליט לשנות את שמו, ולאמץ כשם משפחתו את שם משפחתי שלי, כץ, ואכן, במשרד הפנים הסכימו לשנות את שמו, ויש לי בן משפחה חדש.
Comments